Welke föhn kopen? Waar let je op bij het kopen van een föhn?

by Rianne

Ga je een föhn kopen? Je vraagt jezelf vast af: waar moet ik dan op letten bij het kopen van een föhn?!

Er zijn een heleboel soorten föhns op de markt. Dat maakt het best lastig om een föhn te kiezen. Gelukkig zijn er verschillende vragen die je jezelf kunt stellen die je helpen om een goede keuze te maken.

Dit is dé guide om je te helpen bij het kopen van een föhn! Alles waar je rekening mee kunt houden staat hier beschreven.

 

Inhoudsopgave

 

Vermogen en blaassnelheid

Wat voor vermogen wil dat je dat een föhn heeft? In principe geldt de regel dat hoe meer vermogen de föhn heeft, hoe harder de föhn blaast.

Als je lang of dik haar hebt is een vermogen van 2000 Watt of meer erg fijn. Hierdoor ben je niet uren lang aan het föhnen.

Heeft je haar een normale dikte? Een föhn tussen de 1500 en 2000 Watt is ideaal.

Heb je dun haar? Dan is een föhn onder de 1500 Watt geschikt.

Vermogen van een föhn zegt niet altijd alles, want sommige nieuwe föhns maken gebruik van speciale technieken of een goede motor waardoor ze met 1600 Watt alsnog hoge blaassnelheden kunnen creëren. Het is dus verstandig om hier ook even naar te kijken.

Maar wat is dan een normale blaassnelheid? Een normale blaassnelheid is 100 km/u of minder. Een krachtige föhn heeft vaak een blaassnelheid van 120 km/u of hoger.

 

Ionische technologie

Wellicht dat je er al wel is van gehoord hebt, een föhn met ionische technologie. Deze technologie zorgt ervoor dat je haar minder pluist en gaat glanzen.

Hoe werkt ionische technologie? Tijdens het föhnen straalt de föhn negatieve ionen uit. Deze ionen gaan om je haar zitten en sluiten de haarschubben. Dit is de reden waarom je haar na het föhnen minder pluizig is, niet statisch wordt en gaat glanzen. Zo blijft ook het vochtbalans in je haar beter op peil, want het vocht kan er niet uit doordat de haarschubben dicht zitten.

Daarnaast zorgt het er ook nog is voor dat je haar beter beschermd is tegen de hitte van de föhn, maar dit is minimaal. Hier heb je keramische of infrarood technologie voor.

Resultaat met ionen van de Braun Satin Hair 7

 

Keramische technologie of infrarood technologie

Keramische technologie of keramische elementen zorgen ervoor dat je haar beschermd is tegen de hitte van de föhn. Mocht je je haar geverfd hebben is het zeker aan te raden om voor een föhn met keramische technologie te gaan om extra beschadiging van het haar te voorkomen.

Hoe werkt keramische technologie? In een normale föhn zitten meerdere warmte elementen die ongelijk opwarmen. De keramische technologie zorgt ervoor dat de warmte toch overal gelijk verspreid wordt. Dus of je een blaasmond of diffuser gebruikt, overal is de lucht even warm. Zo voorkom je dat er bepaalde lokken beschadigen. Je haar komt dus niet in contact met het keramiek.

Infrarood technologie wordt ook gebruikt om hittebeschadiging tegen te gaan. Zo meet de infrarood technologie continu hoe warm de temperatuur van de luchtstroom is. Is deze te warm? Dan wordt de temperatuur automatisch aangepast.

 

Verschillende warmte en snelheid standen

Over het algemeen hebben de meeste föhns 2 snelheden (uit, stand 1 en stand 2) en 3 warmte standen (koel/normaal, warmer en heet). Daarnaast beschikken sommige föhns over een coolshot of koudelucht stand. Deze kan goed van pas komen als je je look wilt fixeren (door op het laatst met koude lucht te föhnen blijft je look langer zitten), of als je geen gebruik van hitte wilt maken.

Bij veel föhns moet je deze koude lucht stand knop ingedrukt houden. Mocht je dus vaak van deze koude lucht stand gebruik willen maken, zou ik een föhn kiezen waarbij je deze knop één keer hoeft in te drukken. Deze zijn namelijk ook te koop.

Sommige föhns hebben ook nog een turbo knop, voor een nog hogere blaassnelheid. Het is aan jou om te beslissen of je dit fijn zou vinden.

Knoppen van de Philips Pro Dryer HPS920

 

Motortypes

Er zijn 3 soorten motortypes voor föhns. Een DC-motor, AC-motor of digitale motor. Alle drie de motortypes zijn prima, ze hebben allemaal zo hun voor en nadelen.

Een DC-motor is het oudste en vaak het goedkoopst, deze föhns zijn over het algemeen niet erg stil.

Een AC-motor komt het vaakst voor, heeft een goede kwaliteit, lange levensduur en genereert hoge snelheden. Hierdoor zijn de föhns met AC-motor vaak wel iets zwaarder.

Een digitale motor is het nieuwst en vaak duur, maar hier krijg je wel een stille föhn met krachtig vermogen voor terug. Die vaak ook nog is licht in gewicht is.

Bekijk mijn artikel over verschillende motortypes van föhns voor meer informatie.

 

Gewicht en formaat

Een belangrijk punt om even bij stil te staan is het gewicht van de föhn. Zeker als je van plan bent om vaak te gaan föhnen kan je van een zware föhn spijt krijgen. Of als je je krullen wilt föhnen, op z’n kop. 😛

Wat is een zware föhn? Over het algemeen wordt een föhn van meer dan 1 kilogram als zwaar ervaren.

Ben je op zoek naar een lichte föhn? Ga dan voor een föhn van 500 gram of minder.

De BaByliss 6000E weegt maar 448 gram

 

Geluid van de föhn

Het geluid van de föhn is ook iets om over na te denken. Wil je een stille föhn? Maakt het je niks uit? Als je s ’ochtends vroeg wilt gaan föhnen terwijl je huisgenoten nog slapen is een stille föhn erg handig.

Bedenk wel dat je voor een stille föhn meer zult betalen. Ze maken namelijk gebruik van isolatie of een andere behuizing. Al zullen ze best wat geluid dempen, helemaal stil zal een föhn nooit zijn natuurlijk.

Hoe weet je of een föhn stil is? De beste manier om hier achter te komen is door de reviews te lezen! Veel föhn producenten beweren namelijk dat hun föhn stil is, om dit zeker te weten is het verstandig om de reviews te lezen.

 

Verschillende snoeren

Wil je dat hij roterend is en dus meedraait? Wil je dat het snoer oprolbaar is met een knop? Wat voor snoerlengte zou voor jou ideaal zijn? Wellicht denk je nu dat het onzin is om hier bij stil te staan, maar er zit best wat verschil in de snoerlengtes van föhns.

Sta je in de badkamer naast een stopcontact te föhnen? Dan is een normale snoerlengte van 180 cm perfect.

Sta je in de slaapkamer voor de spiegel te föhnen waarbij het stopcontact ver van je af is? Dan kan je het beste voor een lang snoerlengte van 250 cm of meer te gaan.

Het is iets kleins om even over na te denken maar kan je na het aanschaffen ergernis besparen.

Oprolbaar snoer van de BaByliss D373E

 

Prijs

Uiteraard telt de prijs ook mee. Wat is je budget? Ga je voor een dure föhn met kwaliteit of wil je een goedkope föhn? Gelukkig zijn er tegenwoordig een heleboel betaalbare föhns van goede kwaliteit.

 

Bijgeleverde accessoires

Ben je van plan je haar te gaan stylen met de föhn? Dan is het verstandig om een föhn te kopen met accessoires. Vaak komt een föhn met blaasmond en/of diffuser, maar dit is niet altijd het geval.

Een diffuser is handig voor het creëren van volume of mooie krullen. Door het gebruik van blaasmonden kan je je haar stijl föhnen.

Bij de Remington Set D5017 krijg je zelfs een hele etui om je accessoires in op te bergen.

 

Uiterlijk van de föhn

Er zijn een heleboel föhns. Wil je een normale zwarte of met een leuk kleurtje? Heeft hij een afneembaar filter aan de achterkant zodat je deze zou kunnen schoonmaken? Wil je een föhn met ergonomisch design, zodat het handvat lekker in de hand ligt?

 

Verschillende föhn merken

Er zijn verschillende föhn merken. De een is populairder dan de ander. Ben je van plan om voor een bepaald merk te gaan? Heb je vrienden die tevreden zijn met een föhn van een bepaald merk?

Babyliss, Philips, Remington, Braun en Carmen zijn goede en populaire föhn merken.

 

Reis je vaak?

Ben je van plan te gaan reizen met je föhn? Er zijn verschillende reisföhns op de markt die speciaal gemaakt zijn voor het reizen. Zo zijn ze kleiner en maken ze gebruik van Dual Voltage waardoor je ze zonder problemen in andere landen kan gebruiken.

Sommige reisföhns zijn zelfs inklapbaar waardoor je ze nog makkelijker op reis meeneemt!

 

Zuigt de motor het haar erin?

Als je lang haar hebt, bekijk dan de reviews om erachter te komen of je haren niet aan de achterkant van de föhn erin worden gezogen. Dit is bij sommige föhns het geval.

 

Reviews

Last but not least, lees de reviews! Een goede manier om een beeld te krijgen van een föhn. Uiteraard kan nooit iedereen tevreden zijn met een föhn, want iedereen heeft andere wensen. Maar het kan je zeker een globaal beeld geven van een föhn en of deze goed is of niet.

Review van de Remington AC8820 bij bol.com

Bekijk de top 10 beste föhns zodat je zeker een goede keuze maakt!

You may also like